Wiosną brzoza budzi się do życia jako jedna z pierwszych roślin. Zanim jeszcze na gałązkach pojawią się pierwsze zielone listki, z korzeni do pędów już transportowane są ogromne ilości soku bogatego w składniki mineralne. Możemy go pozyskać samodzielnie (bez szkody dla drzewa) i użyć – z korzyścią dla swojego zdrowia.
Właściwości soku z brzozy
Nie bez powodu sok z brzozy (wodę brzozową) nazywamy eliksirem zdrowia. Składa się między innymi z naturalnych przeciwutleniaczy, garbników, aminokwasów. Co więcej, bogaty jest w cenne mikro- i makroelementy – miedź, żelazo, wapń, potas – oraz witaminy. Przede wszystkim C i z grupy B. Skład soku brzozowego przekłada się w praktyce na jego prozdrowotne właściwości. Wspomaga leczenie m.in.: chorób nerek, układu krwionośnego, a także anemii, czy rwy kulszowej. Ponadto, woda brzozowa: spowalnia starzenie się organizmu, zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz wykazuje działanie antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowe i przeciwzapalnie.
Sok z brzozy możemy kupić w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością a także w niektórych drogeriach. Jednak najcenniejszy jest ten który pozyskujemy w naturalny sposób, z brzozy rosnącej we własnym ogrodzie.
Sok brzozowy nie nadaje się do spożycia na ciepło czy gorąco (podgrzany, traci swoje właściwości). Z racji lekko słodkiego smaku możesz dodawać w charakterze naturalnego słodzika do ulubionych koktajli owocowych. Albo spożywać samodzielnie; prozdrowotne działanie wody brzozowej zauważysz po ok. miesiącu, pijąc ją 3 razy dziennie (jednorazowo 25-50 ml).
Kiedy zbieramy sok z brzozy?
Wczesną wiosną, kiedy w drzewku zaczynają intensywnie krążyć soki. Innymi słowy, już na przełomie marca i kwietnia (ale po ostatnich przymrozkach).
Sok z brzozy – jak go pozyskać?
Najbardziej popularna metoda pozyskiwania soku z brzozy i najbardziej wydajna to pobieranie z pnia. W ciągu doby w ten sposób, możemy uzyskać ok. 1,5 litra wody brzozowej. Wywiercamy w pniu mały, ale głęboki – na ok. 3 cm – otwór, następnie, do powstałego otworu, wkładamy rurkę lub lejek, którego drugi koniec umieszczamy w pojemniku (np. butelce) gdzie ma skapywać sok brzozowy.
Możemy także na przyciętej gałązce zawiesić pojemnik, w którym będzie gromadził się sok brzozowy.
Przechowywanie soku z brzozy
Sok z brzozy ma wiele wartości odżywczych, jednak niewłaściwie przechowywany może się zepsuć. W lodówce możemy przechowywać go do 4 dni. Najlepszą formą konserwowania jest jego mrożenie. W tej formie zachowa najwięcej swoich zalet. Bez względu na to, jaki sposób wybierzemy, powinniśmy korzystać ze szklanych pojemników. Innym sposobem na sok z brzozy jest jego przetworzenie. Największą popularnością cieszą się nalewki i słodkie syropy. Mniej znany jest ocet brzozowy, który powstaje w procesie fermentacji. Należy pamiętać, że sok z brzozy nie nadaje się do pasteryzacji.