Powitaliśmy niedawno przedostatni miesiąc tego roku. Listopad to już definitywne pożegnanie ze złotą jesienią i preludium do zimy. Dla ogrodników i działkowiczów oznacza to odpoczynek od czynnych prac, z drobną przerwą na doglądanie, czy wszystko odpowiednio zimuje. Listopad to też ostatnia okazja do tego, by skorzystać z dobrodziejstw natury.

Pora na zebranie brukselki. Jest to warzywo kapustne, które uwielbia wielu Polaków. Powinno znaleźć się przede wszystkim w diecie kobiet ciężarnych bądź planujących założenie rodziny. Jest ona bowiem bogatym źródłem kwasu foliowego, którego niedobór może doprowadzić do osłabienia płodu. Regularne spożywanie tego związku chemicznego zwiększa szanse na bezpieczne donoszenie ciąży. Ci, którzy nie chcą dać brukselce szansy, prawdopodobnie zniechęcili się jej gorzkim smakiem lub słyszeli o nim od innych. Ważne jest jednak umiejętne przygotowanie brukselki. Jeżeli ugotujemy brukselkę pod przykryciem, nabierze ona nieprzyjemnego smaku i zapachu. Ważne jest to, by to warzywo gotowało się krótko – koniecznie bez przykrycia! Dzięki temu brukselka będzie jędrna i pyszna, a jej gorycz będzie znacznie mniej intensywna.

Warto też zainteresować się jarmużem, który również możemy zebrać w listopadzie. Niektórzy nazywają go „śmiesznym szpinakiem”. Jego osobliwe liście sprawiają, że większość działkowiczów i ogrodników traktuje go jako roślinę ozdobną. Tymczasem jarmuż zawiera bardzo dużo witamin: przede wszystkim C, która wzmacnia odporność oraz K, która ma działanie profilaktyczne przed chorobami nowotworowymi. Jarmuż możemy przemycić w kuchni na setki sposobów – w kanapkach, sałatkach, w smoothie warzywnych. Mogą tez nam zastąpić chipsy. Wystarczy posmarować liście jarmużu oliwą z oliwek, posypać ulubionymi przyprawami i piec przez kilka minut. Po wyjęciu ich z piekarnika, będziesz mógł cieszyć się w pełni naturalną i pyszną przekąską.

Listopad to też okazja do zebrania orzechów włoskich. Poświęciliśmy już im cały artykuł, jednak dobrodziejstwu orzechów można by poświęcić bardzo obszerną książkę. Orzechy włoskie to świetny dodatek do sałatek oraz domowych słodyczy. Można je też podjadać solo. Warto jednak pamiętać o tym, że orzechy włoskie są bardzo kaloryczne i lepiej z nimi nie przesadzać.

Pora również na… pora! Listopad to czas na zbiór jego letnich odmian. To warzywo z kolei jest świetne na wszelkie problemy z niedokrwistością. Dzięki temu, że ma bardzo dużo żelaza, idealnie sprawdza się w przypadku anemii. Najlepiej sprawdza się w różnego rodzaju zapiekankach. W połączeniu z kurczakiem oraz aksamitnym serem, por wybija się ze swoją pikanterią i dodaje potrawie charakterystycznego smaku.

Listopad – mimo tego, jak ponurym jest miesiącem – to ostatni dzwonek na uzupełnienie swojej spiżarni. Korzystaj dopóki możesz!


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl