Właściwości prozdrowotne buraka wynikają ze składników mineralnych, które zawiera.

Jednym z nich jest potas (burak zawiera go aż 348 mg na 100 g części jadalnej), który prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także pomaga w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Dodatkowo reguluje gospodarkę wodną organizmu i poprawia funkcjonowanie mięśni.

Za burakiem w diecie przemawia także niska kaloryczność (tylko 42 kcal w 100 g) oraz niezliczone właściwości kulinarne. Burak to nie tylko barszcz, chłodnik lub dodatek do kotleta. Burak radzi sobie świetnie także w nowoczesnej kuchni, sprawdzając się w mniejszych i większych eksperymentach. Nie dziwi jego obecność w sałatkach, smoothie czy hummusie. Sok z buraka też nie musi być zawsze taki sam – może być sok kiszony lub nie, jednoskładnikowy z buraka lub z dodatkiem soku z jabłek lub innych owoców czy warzyw. Każdy jest pyszny i zdrowy, a piękna soczysta buraczana barwa zachęca do delektowania się sokiem.

Co ważne, buraki nie tracą swoich właściwości pod wpływem gotowania czy marynowania. Niezależnie więc od tego, czy sięgniemy po buraki świeże, pieczone czy te ze słoika, uzyskamy szereg korzyści zdrowotnych.

Buraki znakomicie rosną w polskim klimacie, równie dobrze się przechowują, więc nie zapominajmy o ich korzystnych właściwościach i pamiętajmy aby dodawać je do swojej codziennej diety.

 

Z czym łączyć sok z buraka?

To pytanie stawia sobie wiele osób, którzy nie lubią smaku, który daje surowy burak. Sok z czerwonego buraka ma charakterystyczny ziemisty smak, dlatego też można do niego dodać sok z jabłka, marchwi, pomarańczy albo grejpfruta.

Można też dodać do niego zioła, takie jak natka pietruszki, bazylia i mięta, imbir i sok z cytryny – podniesie to jego walory smakowe i odżywcze.

Syrop z buraka – jak przygotować?

Syrop z buraka posiada niemal takie same właściwości odżywcze co sok. W przypadku syropu można go przygotować zarówno z buraków czerwonych jak i cukrowych. Obydwa rodzaje posiadają cenne właściwości w leczeniu infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych. Szczególnie zalecany jest syrop z buraka na kaszel, zarówno suchy jak i mokry. Bez żadnych przeciwwskazań może być stosowany u dzieci.


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl