Brokuł – właściwości warzywa

Brokuł jest warzywem, które niesie ze sobą wiele pozytywnych aspektów. Brokuł chroni między innymi przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. To zielone warzywo ma wiele właściwości i wartości odżywczych, cennych dla naszego organizmu. Zawierają wiele witamin, m.in. witaminę A, C, B1, B2, PP, a także sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez , potas). Poza tym brokuły zawierają beta-karoten.
W smaku również dominują nad kalafiorami, bowiem są delikatniejsze i łatwiej je skomponować z wieloma potrawami. Brokuły są niskokaloryczne, także mogą być chętnie spożywane przez osoby na diecie.

Uprawa brokułów
Aby brokuł dobrze rósł, potrzebuje słonecznego stanowiska, osłoniętego od wiatru. Gleba powinna być żyzna i próchnicza, pH korzystne dla tej rośliny to 6,5-7. Brokuł nie lubi suszy, należy dbać o jego regularne podlewanie, szczególnie w okresie bezdeszczowym. Susza powoduje uszkodzenia rośliny, drewnienie pędów rozluźnienie róż, a także wszelkie deformacje. To warzywo charakteryzuje się dużymi wymaganiami odżywczymi, dlatego uprawę warto prowadzić w pierwszym roku po oborniku lub po zastosowaniu kompostu.
Brokuł sadzimy do gruntu z rozsady (od marca do czerwca), która gotowa jest do zebrania po około 10 tygodniach. Rozsadę prowadzimy w odległości 50 x 40 cm, aby warzywo miało sporo miejsca do rośnięcia. Róże brokułu należy zbierać przed kwitnięciem oraz zebrać wszystkie przed pierwszymi przymrozkami.
Gotowe rozsady możemy zakupić u producenta czy na targu warzywnym i od razu umieścić w gruncie, jeśli sprzyjają temu warunki atmosferyczne. Sadzimy do gruntu już pod koniec marca lub na początku kwietnia. Natomiast jeśli chcemy uzyskać zbiory jesienią, rozsady umieszczamy w gruncie w czerwcu.

Brokuł – jako przedplon i poplon
Ze względu na krótki okres wegetacyjny, brokuły mogą być uprawiane jako przedplon lub poplon, ale nie mogą być sadzone po sobie ani po innych warzywach z rodziny kapustnych, gdyż wtedy są narażone na typowe dla całej rodziny choroby i szkodniki, przerwa powinna wynosić około 4 lat.


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl