Mais Sil Plus – Nowoczesny zakiszacz

Specjalistyczny zakiszacz (inokulant) do produkcji kiszonek z kukurydzy.
Posiada zwiększoną zawartość bakterii heterofermentatywnej Lactobacillus buchneri, najważniejszej przy kiszeniu kukurydzy. Bakteria ta produkuje związki organiczne hamujące wzrost, rozwój grzybów pleśniowych i drożdży w zakiszanej kukurydzy, dzięki temu kiszonka jest mniej podatna na psucie się podczas wybierania z pryzmy i w TMR na stole paszowym. Bakteria Lactobacillus buchneri produkuje związek energetyczny glikol propylenowy. Druga bakteria w składzie, wysoce aktywna w produkcji kwasu mlekowego jest niezwykle ważna przy zakiszaniu ziarna kukurydzy, kolb typu CCM i LKS. Mais Sil Plus można również wykorzystać w kiszeniu traw, wysłodków buraczanych i młóta browarnianego.

  • Właściwy kierunek fermentacji w zakiszanym surowcu.
  • Stabilna kiszonka i bardziej energetyczna dzięki Lactobacillus buchneri.
  •  Mniej pleśni i szkodliwych dla kiszonki drożdży z rodzaju Candida i Hanensula.

 


Skład:

Bakterie fermentacji mlekowej:
Lactobacillus buchneri – 6x10¹⁰ jtk /g,
Pediococcus pentosaceus – 4x10¹⁰ jtk /g
Ogólna liczba bakterii w produkcie – 1×1011 CFU/g
„Na stracie” liczba bakterii z preparatu na 1 g zakiszanego surowca przy stosowaniu 250g/50 ton wynosi 500 tys. CFU.

 

 

Dawkowanie:

Dawkę należy ustalić w zależności od stopnia trudności zakiszania, jakości surowca i innych warunków technologicznych:
• Kukurydza – całe rośliny: 250g/50-75 ton
• Kukurydza – wilgotne ziarno, kolby CCM, LKS: 250g/50 ton.
• Wysłodki buraczane, młóto browarniane: 250g/50 ton.
Preparat w proszku do zastosowania w roztworze wodnym w proporcji 250g/10-50 litrów czystej wody. Roztwór roboczy należy wykorzystać w ciągu 24 godzin. Stosować za pomocą aplikatora lub ręcznie spryskiwać układane warstwy na pryzmie lub w silosie.

 

 

Informacje


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl