W wielu ogródkach przydomowych, jak i uprawach profesjonalnych – lawenda zyskała ostatnio na popularności. Najczęściej uprawianym gatunkiem rodzaju jest lawenda wąskolistna, dostępna w wielu odmianach. Na balkonach i tarasach uprawiana jest także lawenda francuska, która ze względu na mniejszą mrozoodporność, zazwyczaj traktowana jest jako roślina sezonowa.
Przycinanie lawendy
Ładny pokrój lawendy zapewni nam systematyczne cięcie. W ciągu roku przycinanie lawendy wykonuje się dwukrotnie. Za chwilę będzie czas cięcia po kwitnieniu. W tym czasie ścinamy kwiatostany z fragmentem łodygi, natomiast wiosną, usuwamy m.in. uszkodzone, przemarznięte pędy, a także skracamy lawendę na wysokość, która nam odpowiada. Nie tniemy lawendy na wysokości zdrewniałych pędów, na tej wysokości krzewinka gorzej się regeneruje. Młode rośliny w celu zagęszczenia ścinamy o połowę. Starsze okazy można spróbować odmłodzić ścinając je na wysokości około 10 cm.
Przy niewielkim nakładzie pracy, lawenda zachwyci obfitym i długim kwitnieniem. Sadząc młode rośliny, warto zwrócić uwagę na przepuszczalność podłoża. Podłoże gliniaste należy rozluźnić.
Odległość między roślinami zależy od wysokości i szerokości sadzonej odmiany (zazwyczaj około 40cm). Rośliny świeżo posadzone należy systematycznie podlewać. Lawendę systematycznie odchwaszczamy. Lawenda nie jest podatna na choroby i szkodniki, ale przy nadmiernej wilgotności, może zostać porażona przez choroby grzybowe np. szarą pleśń.