Szpinak nie cieszy się dobrą reputacją… wśród osób, które nie wiedzą, jak go prawidłowo przyrządzać. Wielu osobom kojarzy się z rozgotowaną, zieloną papką bez smaku. Nic bardziej mylnego! Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa i odrobina umiejętności może całkowicie zmienić jego smak.

Szpinakiem zainteresowano się już w XIX wieku. Wtedy przeprowadzono badania odnośnie zawartości żelaza w tej roślinie. Naukowiec, który je prowadził, omyłkowo wpisał przecinek w złym miejscu, przez co zaczęło się przekonanie o tym, że szpinak jest prawdziwą bombą żelazową. Po wielu latach zdementowano ten fakt. Nie zmienia to jednak faktu, że szpinak jest bardzo zdrowym warzywem.

Szpinak jest niezbędny w diecie osób, które prowadzą stresujący tryb życia. Zawiera on bardzo dużo magnezu, który znacznie wspomaga odporność organizmu na stres. Osoby zapracowane często piją dużo kawy, wypłukującej ten pierwiastek. Chociaż szpinak nie zawiera aż tyle żelaza, ile „wykazały” niefortunne badania, nadal jest wartościową skarbnicą tego pierwiastka. W związku z tym, to warzywo powinni jeść anemicy. Warto też pamiętać o tym, że szpinak ma bardzo mało kalorii. Nadaje się więc idealnie do sałatek. Możemy też go usmażyć.

Warto więc hodować szpinak dla licznych wartości odżywczych. Jest to warzywo, z którym możemy wiele zrobić – zarówno dodać go do np. jajecznicy, a nawet upiec z niego pyszne, słodkie ciasto. Dodatkowo, nie jest to wyjątkowo trudna w uprawie roślina.

Szpinak najlepiej jest wysiać wczesną wiosną. Mordercze są dla niego długie upały, które w Polsce zazwyczaj pojawiają się w maju, czerwcu i lipcu. Wiosny mamy zazwyczaj chłodne, więc idealne dla uprawy tego warzywa. Pamiętajmy więc o tym, by znaleźć mu dobrze zacienione miejsce – tak na wszelki wypadek. Szpinak cechuje przede wszystkim odporność na bardzo niskie temperatury. Nie zaszkodzą mu nawet temperatury minusowe. Szpinak nie potrzebuje także bardzo dużej wilgoci. Na spokojnie wystarczy mu podlewanie co 3-4 dni.

Ważne jest obserwowanie procesu rozwoju rośliny. Wystarczy chwila nieuwagi, a liście mogą nadawać się już do wyrzucenia. Szpinak najlepiej jest zbierać krótko przed zakwitnięciem. Kwitnący szpinak ma wyjątkowo nieprzyjemny, gorzki smak.

Szpinak często jest atakowany przez mszyce, dlatego warto regularnie do niego zaglądać. Nie zaleca się stosowania silnych środków – jest to w końcu roślina, której liście całościowo spożywamy. Może na nich pozostać osad po oprysku, co może potencjalnie zagrozić naszemu zdrowiu. Warto w przypadku szpinaku przede wszystkim zapobiegać, a jeżeli już pojawiają się mszyce – zwalczać środkami ekologicznymi. Szpinak często zmaga się także z szarą pleśnią, która pojawia się, gdy ta roślina jest uprawiana w zbyt wilgotnych warunkach. Tę chorobę można zwalczyć specjalnymi środkami ochrony roślin, które nie wpływają na walory zdrowotne oraz smakowe szpinaku.


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl