Śliwka – Jak to ugryźć ?

Śliwki na przetwory zrywa się parę dni później niż te do bieżącego spożycia. Na dżemu, czy kompoty owoce te powinny osiągać pełną dojrzałość. Węgierki na przykład przeznaczone na przetworzenie można przetrzymywać na drzewie aż lekko zmarszczy im się skórka przy szypułkach. Śliwki przeznaczone na przetwory można strząsać na płachtę rozłożoną pod drzewem. Do bezpośredniego spożycia owoce zrywamy.

Kiedy zrywać ?

Zrywamy w dni pogodnie i nie bezpośrednio po deszczu, muszą obeschnąć.

Zrywanie zaczynamy od dołu i od gałęzi zewnętrznych sukcesywnie sięgając coraz wyżej, a następnie wybieramy owoce ze środka korony drzewa.

 

 

 


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl