Jak to się mówi – wszystko co dobre, kiedyś się kończy. Kwiaty, niestety, nie kwitną wiecznie. Przychodzi czas, kiedy przestają wyglądać tak pięknie, jak miały w zwyczaju. Są różne opinie na temat tego, co powinniśmy robić z przekwitłymi kwiatami. Jakie rozwiązanie będzie najlepsze?

 

Przekwitłe kwiaty są przede wszystkim nieestetyczne. Róże, które mają już swój okres świetności za sobą, stają się oklapłe i tracą swój charakterystyczny kształt. Rododendrony i azalie z kolei usychają, przybierają nieciekawy, brunatny kolor.  Ogrodnicy mają jednak sprzeczne opinie na temat tego, co powinniśmy robić z przekwitłymi kwiatami. Niektórzy uważają, że powinno się je zostawić. Wszelkie ingerencje w budowę kwiatu – zwłaszcza ostrym narzędziem – może źle się dla niego skończyć. Są więc ogrodnicy, którzy zostawiają przekwitłe kwiaty z obawy, że mogliby go w jakiś sposób uszkodzić.

 

Te obawy są jednak nieuzasadnione, a dodatkowo szkodzą roślinom. Przekwitłe kwiaty zdecydowanie warto usuwać. Tak jak wspomnieliśmy na początku, szpecą nas ogródek. Dodatkowo mimo tego, że kwiaty te zakończyły w pewnym sensie swój żywot, nadal czerpią energię z rośliny. Przez to jest ona osłabiona. Przekwitłe kwiaty nie odżyją, a blokują roślinie możliwość wypuszczania nowych pąków. To właśnie pączkowanie sprawia, że nasze kwiaty kwitną dłużej! Zostawiając „nieświeże” kwiatostany, skracamy żywot całej rośliny. Warto pamiętać o tym chociażby przy hodowli ziół. Przekwitłe zioła będą dawały o wiele mniejsze plony, aż w końcu nie będą ich dawać w ogóle. Rośliny ozdobne natomiast dzięki ogławianiu – czyli zabiegowi usuwania przekwitłych kwiatów – mogą zakwitnąć ponownie nawet podczas tego samego sezonu! Chociażby róże mogą odwdzięczyć się nam za troskę nowymi pączkami.

 

W przypadku roślin cebulowych, ogławianie jest niezbędne, byśmy mogli użyć cebulek ponownie w przyszłości. Niektórzy wolą zostawić je w ziemi, by oszczędzić sobie pracy. Przetrzymywanie roślin cebulowych w ziemi nie wpływa jednak dobrze na ich dalszy rozwój oraz kwitnięcie. Kolejne kwiaty są osłabione i o wiele mniejsze, niż w poprzednim sezonie. Cebulki warto ogłowić chociaż raz w roku. Gdy obumrze część nadziemna, dokładnie oczyszczamy cebulkę z ziemi. Na czas „odpoczynku”, warto znaleźć im jakieś miejsce, w którym mogłyby przeczekać do ponownego posadzenia. Sierpień jest na to idealnym miesiącem dla wielu odmian kwiatów ozdobnych.

 

W przypadku warzyw kwitnienie może znacząco pogorszyć jakoś plonu. Jeżeli owoc lub kwiat nie jest jadalną częścią danej rośliny, nie powinniśmy dopuszczać do jakiegokolwiek kwitnienia! Starannie ogławianie warzyw sprawi, że będą one lepiej plonować, a dodatkowo wpłynie także pozytywnie na ich smak. Zdarza się, że gdy roślina warzywna lub zioło rozpocznie swój proces kwitnienia, jej walory smakowe mogą się zmienić.


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl