Letnie poplony

Lato to czas kiedy zbiera się pierwsze warzywa, przez co na grządkach zostają puste miejsca. Warto  byłoby je zagospodarować na letnie poplony. Dzisiaj podpowiemy jakie warzywa nadają się jako letni poplon?

Zagospodarowanie warzywnika od wczesnej wiosny do późnej jesieni ma nie tylko ekonomiczne uzasadnienie. Taka uprawa ogranicza zarastanie grządek przez chwasty w warzywniku i zapobiega pogorszeniu jakości gleby. Co pewien czas w ogrodzie warzywnym zaleca się wysiewać nawozy zielone (dla wzbogacenia gleby w składniki pokarmowe, np. gorczyca, łubin, peluszka, seradela,  wyka czy też bobik) i aksamitkę  (zwalcza nicienie), jednak większość pustych miejsc można obsiać bądź obsadzić warzywami poplonowymi.

Główne zasady w uprawie poplonowej warzyw

Poplonem w tym przypadku warzywa uprawiane (zwykle latem i jesienią) po plonie głównym.

Nie można siać/sadzić po sobie roślin które należą do tej samej rodziny (np.: kapustnych), ponieważ zwiększa się ryzyko przenoszenia chorób i szkodników.

Rośliny poplonowe powinny charakteryzować się krótkim okresem wegetacyjnym (od 6 do12 tygodni). Niektóre gatunki warzyw poplonowych można zbierać jeszcze w czasie zimy (np. jarmuż, pietruszka naciowa, skorzonera).

Jakie warzywa można uprawiać jako letni poplon?

Jarmuż – jest mrozoodporny i może zimować w gruncie. Ma niewielkie wymagania świetlne i glebowe. Najlepiej uprawiać go z rozsady. Warzywo to można wysadzać do gruntu w lipcu i sierpniu.

Kalarepa – ma bardzo krótki okres wegetacyjny. Można ją siać i zbierać w różnych terminach. Spośród popularnych roślin kapustnych ma ona najmniejsze wymagania.

Kapusta pekińska – w uprawie przydomowej uprawia się ją głównie jako poplon – z siewu lub rozsady. Wymaga gleb żyznych, próchniczych, zasobnych w wapń. Miejsce powinno być zaciszne, gdyż silne wiatry mogą wyłamywać główki. Znosi niewielkie przymrozki.

Koper – zwykle jest siany w różnych częściach ogrodu. Przyprawę można jednak uprawiać w rzędach. Ma małe wymagania. Zaleca się go siać do końca sierpnia. Dobrze rośnie w sąsiedztwie sałaty i warzyw kapustnych.

Sałata  – należy ją zasiać w miejscach słonecznych. Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne to podlewanie, odchwaszczanie i spulchnianie gleby. Można wysiewać przez cały sierpnień i wrzesień.

Roszponka – jest to warzywo liściowe, które najczęściej sieje się w sierpniu lub na początku września. Ma duże wymagania glebowe, wymaga systematycznego podlewania – źle reaguje na przesuszenie. Jest odporna na mróz, dlatego można pozostawić ją w gruncie na całą zimę.

Rukola –  Można uprawiać ją jak rzodkiewkę – kilkukrotnie w ciągu sezonu. Lubi gliniasto-piaszczyste gleby i słoneczne stanowiska. Powinno się ją zasiać do połowy września. Warzywo w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność.

Rzodkiewka – okres wegetacji warzywa trwa 25–35 dni. Wymaga dużo światła – w cieniu nie zawiąże jadalnych zgrubień. Należy ją regularnie podlewać.


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl