Lipcowe owoce i warzywa

 

Nadszedł lipiec, a wraz z nim sezonowe warzywa i owoce. Mimo, że większość z nich dostępnych jest przez cały rok w supermarketach, zdecydowanie o wiele zdrowsze i smaczniejsze są  te zebrane z naszego ogródka.

 

OWOCE

 

Agrest

Jest dość popularnym u nas owocem rosnącym na krzewach. Najczęściej wykorzystuje się go w przetworach, świetnie nada się także do użycia na surowo np. w koktajlach czy sałatkach. Jest bogatym źródłem pektyn, witaminy C, E, B3, B5, czy karotenoidów i leukoantocyjanów.

 

Morwa

Morwa niestety jest słabo rozpowszechniona w naszym kraju. Mamy dwa jej rodzaje, czarną i białą.Jagody morwy białej mają intensywnie słodki, niemalże mdły smak. Morwa czarna rodzi natomiast bardzo orzeźwiające słodko-kwaśne owoce. Dojrzałe owoce morwy możemy zbierać już w lipcu. Owoce nadają się do jedzenia na surowo, ale także  sprawdzą się jako dodatek do letnich deserów.

 

Porzeczka

Są bogate w pektyny, dzięki temu, przetwory z nich bez dodawania jakichkolwiek zagęstników, mają doskonała gęstą konsystencję. Są więc doskonałym produktem do zrobienia dżemu. Czarna porzeczka jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, lepszym niż owoce cytrusowe

 

Poziomka

Nazywane również dziką truskawką, gdyż to z nich wywodzi się popularny czerwony owoc. Ich walorem jest duża ilość witaminy C oraz witamin z grupy B jak biotyna, kwas pantotenowy, pirydoksyna, a także flawonoidów, w tym antocyjanów. Poziomka

 

WARZYWA

 

Brukiew

To warzywo bogate w witaminę C, K, ale też witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo czy karotenoidy. Jest to stosunkowo mało znane i wykorzystywane warzywo.

 

Cukinia

Początkowe zbiory zazwyczaj pełne są malutkich, podłużnych warzyw, które mają nie do końca wykształconych pestek, co ułatwia ich przyrządzenie. W cukinii znajdziemy potas i wapń oraz cały szereg witamin – PP, B1, B2 i C. Cukinia jest jednym z niewielu warzyw, które nie wchłaniają metali ciężkich z otoczenia. Ponadto jest niskokaloryczna i dobrze przyrządzona, stanowi podstawę bardzo smacznego, letniego obiadu. Pasuje do szaszłyków i innych potraw z grilla.

 

Kalarepa

To warzywo kapustne bogate w antyoksydanty takie jak karotenoidy czy fitozwiązki. Jest również bogatym źródłem potasu, miedzi, manganu, żelaza, witaminy K oraz witamin z grupy B. warzywo to jest bogate w błonnik pokarmowy, ale ubogie w kalorie, stąd to doskonały produkt do przegryzania dla osób będacych na diecie.

 

Pomidor

Sezon na pomidory zaczyna się już nawet w kwietniu, najsmaczniejsze jednak są w okresie lata. Do wyboru mamy różne odmiany, które różnią się kształtem, kolorem ale przede wszystkim smakiem. Pomidory przyrządzamy na wiele sposobów: smażone, grillowane, faszerowane czy w formie przecierów i sosów.


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl