Orzechy laskowe są nieocenionym źródłem substancji odżywczych. Stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek, a także są idealnym dodatkiem do deserów, dań i sałatek. Przekonaj się, dlaczego warto wzbogacić nimi swoją dietę.
Orzechy laskowe dojrzewają od połowy sierpnia do października. Wtedy łupina owocu zmienia barwę na żółto-pomarańczową. Sygnałem, że są już dojrzałe, jest opadanie z drzewa. Dzieje się to jednak nierównomiernie, dlatego zbiór orzechów laskowych prowadzi się stopniowo przez dłuższy czas, co kilka dni zbierając kolejną partię orzechów i może to trwać 6-8 tygodni. Orzechy laskowe najlepiej zbierać przy ciepłej i słonecznej pogodzie, gdy jest sucho.
Orzechy laskowe przechowujemy w łupinach, wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych. Trzymamy je w miejscu przewiewnym i suchym, w ażurowych skrzyneczkach, koszach wiklinowych, czy bawełnianych lub płóciennych woreczkach. W takich warunkach mogą leżeć nawet wiele miesięcy.
Największą zaletą orzechów laskowych jest zawartość dużej ilości witaminy E, która wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, dlatego wspomaga obronę organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Witamina ta chroni również przed działaniem cholesterolu, zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych, co jest istotne w profilaktyce zawału mięśnia sercowego. Ponadto przeciwdziała wystąpieniu anemii, czyli niedokrwistości. W składzie orzechów występują również znaczne ilości witamin z grupy B, niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Znajdziemy tu także witaminy: C, A, K, kwas foliowy oraz niacynę. Wśród mikroelementów ważne miejsce zajmuje potas sprzyjający utrzymaniu stałego poziomu ciśnienia oraz cenne dla naszych kości i zębów – fosfor i wapń.
Orzechy laskowe stanowią cenne źródło błonnika oraz argininy – jest to aminokwas, który pośrednio przyczynia się do poszerzenia światła naczyń krwionośnych, a tym samym wspomaga regulację ciśnienia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Poza tym arginina przyspiesza proces gojenia się ran, oparzeń i innych uszkodzeń skóry.
Orzechy laskowe wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne sięganie po ten przysmak wspiera naszą pamięć i koncentrację. Przegryzanie orzechów laskowych może okazać się pomocne w sytuacjach stresujących – przyczyniają się one do obniżenia napięcia nerwowego i redukują skutki psychicznego zmęczenia.