Jak przygotować oczko wodne lub staw do zimy?
Im lepiej zadbasz o zbiornik wodny teraz, tym mniej pracy będziesz mieć na wiosnę. Odpowiednie przygotowanie oczka wodnego lub stawu do zimy pozwoli nam w pełni cieszyć się naturalnym pięknem roślin i ryb oraz czystą wodą w kolejnym roku. Podpowiadamy od czego zacząć i o czym nie można zapomnieć ?
Powierzchnię oczyszczamy z liści, a dno zbiornika ze szczątków roślin i zwierząt. Jeżeli w naszym oczku wodnym żyją drobne zwierzęta, pozostawmy dla nich warstwę mułu i liści, w których będą mogły przezimować. Pamiętajmy jednak, że w procesie gnicia resztek zużywany jest tlen potrzebny rybom. Zimą, gdy woda skuta jest lodem, może go brakować. Dlatego jeśli w stawie żyją ryby, przed nadejściem mrozu należy położyć na tafli wody na przykład styropianowy pływak, który nie dopuści do całkowitego zamarznięcia wody.
Jak czyścić oczko wodne?
Z czasem na dnie oczka wodnego gromadzi się warstwa mułu powstała z rozłożonych resztek roślinnych. Jeżeli jest ona grubsza niż 15 cm, należy wtedy oczyścić dno zbiornika. Przed oczyszczeniem oczka wypompowujemy z niego dwie trzecie wody i wygarniamy muł szuflą – możemy go przeznaczyć na kompost. Wygodne w użyciu są odkurzacze do oczek wodnych, ponieważ końcówka zasysająca zwykle jest zamocowana na teleskopowym trzonku – nie musimy wchodzić do zbiornika.
Przygotowanie roślin wodnych
Postępujemy tak z gatunkami nieodpornymi na niskie temperatury. Wyławiamy z wody rośliny pływające: hiacynty wodne, pistie oraz salwinie. Wszystkie mogą zimować w akwarium napełnionym wodą, a hiacynty wodne i pistie można też posadzić w pojemniku wypełnionym mieszaniną piasku i gliny. Pomieszczenie, w którym będą zimować te rośliny, musi być jasne i dość ciepłe. Rośliny czyścimy z obumarłych części, a pędy zdrowe skracamy. Część roślin tworzących szuwary warto zostawić, ponieważ zaschnięte i ośnieżone dodadzą uroku zimowemu ogrodowi. Grzybienie (lilie wodne) sadzone na głębokości co najmniej 100 cm przezimują bezpiecznie, a posadzone w koszach i rosnące w płytszej wodzie przenosimy tam, gdzie woda jest najgłębsza.
Jak zadbać o ryby?
Stopniowo ograniczamy ilość wsypywanego pokarmu, a gdy temperatura wody spada poniżej 10 st. C, zaprzestajemy karmienia. W takiej temperaturze ryby zapadają w odrętwienie i przestają żerować. Niezjedzony pokarm pozostanie na dnie, gnijąc i zanieczyszczając wodę. Jeśli staw jest dość głęboki (więcej niż 100 cm) ryby dobrze w nim przezimują, jeżeli płytszy – lepiej nie ryzykować i przenieść zwierzęta do pomieszczenia, w którym temperatura nie spada poniżej 0 st. C. Należy przygotować dla nich duże akwarium, wannę lub inny pojemnik z urządzenie napowietrzające.