Zasilanie roślin naturalnym obornikiem korzystnie wpłynie na ich rozwój i na obfite plony. Warzywniak, najlepiej zasilić obornikiem, do końca października, powtarzając ten zabieg co 4 lata.

Jeśli chodzi o jesienne nawożenie gleby, ma ono sporo zalet. Przede wszystkim, do wiosny, w dużym stopniu ulegnie obornik, przez co warzywa będą mogły przyswoić, nawet w pierwszych etapach wzrostu, pochodzące z jego rozkładu azot, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i wiele innych składników, niezbędnych do ich prawidłowego. Kolejnym pozytywnym aspektem jest fakt, że obornik wzbogaca glebę w próchnicę, a także ją odkwasza.
Na jesienne nawożeniem obornikiem, najlepiej będzie się nadawał taki, który już trochę odleżał – w oborze lub stajni. Można też stosować oborniki granulowane czy krowie łajno zebrane na łące. W takim oborniku są bowiem dobre dla warzyw proporcje azotu.

Jak się zabrać za nawożenie jesienią?
* Nawóz rozsypać na ziemi, najlepiej co najmniej 30 kg (3-4 wiaderka 10-litrowe), a maksymalnie 100 kg na 10 metrów kwadratowych.
* Najlepiej od razu przekopać – im dłużej obornik leży bez przykrycia, tym więcej traci azotu. Po 3 dniach może stracić nawet połowę zawartego azotu.
* Głębokość kopania – na glebach lekkich powinna wynosić około 15-20 cm, a na ciężkich – około 10-15 cm., bowiem obornik zbyt płytko przekopany traci dużo azotu, a za głęboko – słabo się rozkłada.
Oborniki – nawet pochodzące od tych samych zwierząt – nie mają zawsze takiego samego składu, zależy to m.in. wieku, karmienia, sposobu hodowli zwierząt. W przypadku drobiu – kur, kaczek, gęsi, gołębi czy przepiórek mają też wpływ okresy pierzenia i składania jaj.

Jeśli chodzi o jesiennie nawożenie, możemy wykorzystać obornik pochodzący od gęsi, gołębi, indyków, kaczek, koni, królików, kur, przepiórek, kóz, krów, owiec i świń.

Ważne porady:
Jeśli nie masz możliwości przekopania obornika jesienią, gdyż nie pozwalają na to warunki pogodowe, warto obornik przechować w kompostowniku do wiosny. Jeśli chodzi o przyswajanie azotu przez rośliny, w pierwszym roku nie jest aż tak duże, jak w roku drugim czy trzecim. W pierwszym roku uprawy po nawożeniu obornikiem dobrze rosną m.in. warzywa kapustne (brokuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta) i pomidory, zaś w drugim – rzepowate (brukiew, rzepa, rzodkiew, rzodkiewka) i także pomidory.


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl