Czosnek znany jest nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale jest to także źródło cennych właściwości leczniczych. To jedna z najbardziej “wszechstronnych” roślin leczniczych na świecie: działa odkażająco, antyoksydacyjne, obniża podwyższony poziom cholesterolu we krwi oraz rozszerza naczynia krwionośne. Co sprawia, że czosnek ma taki korzystny wpływ na nasze zdrowie?
Czosnek swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości różnorodnych związków, takich jak: flawonoidy, aminokwasy, witaminy: A, B1, B2, C, PP, śluzy, saponiny, polisacharydy, związki mineralne (selen, potas, magnez). Kluczową rolę odgrywają organiczne związki siarki – allina. W wyniku zmiażdżenia lub rozdrobnienia czosnku – ulega przekształceniu do aktywnej formy o charakterystycznym zapachu – allicyny – to właśnie ona odpowiada za antybakteryjne właściwości. Obecność tych związków sprawia, że świetnie radzi on sobie z infekcjami wirusowymi i zakażeniami górnych dróg oddechowych. W okresie jesienno-zimowym w celu zwiększenia odporności organizmu warto stosować preparaty zawierające połączenie czosnku z np. tranem.
Omawiane związki wykazują również silne działanie bakteriobójcze w stosunku do bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, a fakt ten od dawna wykorzystywany jest w medycynie ludowej. Świetnie sprawdzi się w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych a także zewnętrznie, jako środek odkażający rany.
Regularne stosowanie czosnku obniża ciśnienie, dzięki czemu uchronić może przed zawałem serca. Należy jednak pamiętać, że chorując na nadciśnienie nie wolno zrezygnować z przyjmowania odpowiednich leków.
Czosnek zawiera cenne przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Nadmiar tych cząsteczek zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór oraz przyspiesza proces starzenia. Dzięki takim właściwościom antyoksydacyjnym czosnek chroni organizm przed chorobami nowotworowymi, opóźnia starzenie się organizmu i poprawia wygląd skóry.
Po obróbce termicznej czosnek traci swoje dobroczynne działanie, dlatego najlepiej spożywać go świeży i rozdrobniony. Oczywistą wadą takiej formy jest specyficzny zapach, który nie jest tolerowany przez wielu z nas. W takim przypadku z pomocą przychodzą gotowe preparaty z tym surowcem. Pamiętajmy jednak, że podana zawartość czosnku w nich zawarta nie jest równoważna z ilością allicyny, odpowiedzialnej za jego właściwości lecznicze, dlatego przy wyborze takiego produktu zwróćmy uwagę czy podano jej ilość.