Miód jest naturalnym produktem spożywczym, którego właściwości w medycynie wykorzystywane są od wieków. Poszczególne rodzaje miodów mają dobroczynny wpływ na różne dolegliwości naszego organizmu. Właściwości miodu zależą od tego, z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy. Wybierając miód, często zwracamy uwagę czy wpływa on na leczenie naszych chorób i schorzeń. Dziś kilka słów o tym co leczą najpopularniejsze miody?
Rodzaje miodów
Spadziowy
Najczęściej miód ten jest stosowany w chorobach układu oddechowego.Charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, tym samym wspomagając system odpornościowy człowieka. Polecany jest w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia. Zalecane są osobom, które pracują przy komputerze.
Gryczany
Jest on charakterystyczny ze względu na kolor mocnej herbaty i kwaśny smak, który nie każdemu odpowiada. Miód gryczany ma właściwości wzmacniające naczynia krwionośne. Takie działanie zawdzięcza on zawartości rutyny(polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym). Zawiera również dużo magnezu, żelaza oraz witamin.Sprzyja odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy, tym samym przyspieszając gojenie się ran i zrastanie kości.
Rzepakowy
Jego cecha rozpoznawcza to charakterystyczny zapach. Ponadto miód rzepakowy bardzo szybko ulega krystalizacji, przez co staje się jasny i kremowy. Jest pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i uzupełnia niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy oraz przyspiesza gojenie ran.
Akacjowy
Jest to płynny miód o słodkim zapachu i smaku. Miód akacjowy jest często stosowany jako słodzik, ponieważ zawiera dużo cukrów prostych, które są szybko przyswajane przez organizm. Dlatego często wykorzystywany jest w przewlekłym zmęczeniu, czy wyczerpaniu organizmu.
Często wykorzystuje się również go w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Ponadto miód akacjowy może być wykorzystywany w leczeniu wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego.
Lipowy
Uznawany jest za najsmaczniejszy ze wszystkich miodów. W jego składzie można znaleźć m.in. olejki eteryczne i flawonoidy. Z tego względu miód lipowy ma szerokie zastosowanie w leczeniu chorób. Pomoże zwalczyć przeziębienie i inne choroby, które wiążą się z wysoką gorączką. Stosując miód lipowy, złagodzimy również kaszel, dzięki odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny. Zalecany jest także przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.
Wrzosowy
Jeden z rzadziej występujących miodów, ale za to posiadający wiele leczniczych właściwości. Z właściwości miodu wrzosowego można skorzystać np. w czasie grypy. Ponadto miód wrzosowy jest również wykorzystywany w kosmetyce. Dodatkowo miód wrzosowy ma piękny kolor- od jasnych odcieni, przez bursztynowe, aż po brunatny. Niestety, jego produkcja jest ograniczona przez małą liczbę wrzosowisk.