Marchew to warzywo, bez którego ciężko obyć się w polskiej kuchni. Mimo słodkawego smaku, jest bardzo uniwersalnym składnikiem – możemy dodać ją do domowego rosołu, jak i upiec z niej przepyszne ciasto. Marchew zawsze warto mieć w zasięgu dłoni… a żaden sklep nie jest bliżej ciebie, niż twój ogród!
Od marchwi zaczyna wielu początkujących ogrodników i działkowiczów. Jeżeli jesteś jednym z nich, polecamy pójście tą samą drogą! Jest wiele korzyści z posiadania swojej własnej marchewki. Przede wszystkim – nie musisz martwić się, że kiedykolwiek ci jej zabraknie podczas gotowania. Marchew jest także idealną, zdrową przekąską. Jeżeli myślałeś o zmianie nawyków żywieniowych na zdrowsze, to warzywo może okazać się zbawieniem podczas nagłych chęci na zjedzenie czegoś niezdrowego. Wystarczy w końcu sięgnąć po jogurt naturalny, doprawić go – np. granulowanym czosnkiem, pieprzem, papryką wędzoną i solą – i maczać w nim obraną marchewkę. Idealna przekąska na wieczór przed telewizorem! Jedna marchewka ma ok. 40kcal, co czyni ją jednym z najmniej kalorycznych warzyw. Jej spożywanie jest wskazane przy stosowaniu różnych diet, min. low FODMAP, której powinny trzymać się osoby z problemami gastrologicznymi. A dzięki stymulacji produkcji kolagenu, marchewka czyni nas piękniejszymi! Warzywo to jest prawdziwą bombą zdrowia – zawiera witaminę A, B6 i C, błonnik, żelazo, beta-karoteny i wiele innych minerałów. A do tego jest niesamowicie prosta w uprawie!
W sklepach ogrodniczych możesz znaleźć wiele odmian marchwi:
- Wczesne – siejemy je do końca kwietnia
- Średnio późne – siejemy je w pierwszej połowie maja
- Późne – siejemy je w drugiej połowie maja
- Ozime – siejemy je w listopadzie i grudniu
Siew marchwi możemy więc dostosować do swoich zasobów czasowych oraz planów ogrodniczych. Co do jej zbiorów – należy zapoznać się z informacjami na opakowaniu z nasionami. Różne odmiany marchwi zbieramy w różnych terminach.
Marchew nie ma dużych wymagań. Jedynym zastrzeżeniem co do jej uprawy może być posiadanie bardzo zasadowych gleb. Warzywo to zdecydowanie bardziej preferuje delikatnie zakwaszone ziemie, w których znajduje się dużo próchnicy. Marchwi należy też zapewnić nasłonecznione stanowisko. Pamiętajmy o tym, że jej charakterystyczną cechą jest ten niezwykły, słodki smak! Do jego wytworzenia marchew potrzebuje dużo ciepła i słońca.
Przy uprawie marchwi, należy pamiętać o trzech bardzo ważnych rzeczach:
- Wrażliwość na chwasty – marchew i chwasty to związek, który nie może się udać i trzeba szybko go zakończyć! Regularnie doglądaj, czy w grządkach nie pojawili się niechciani goście. Usuwaj chwasty delikatnie, tak, aby nie uszkodzić marchwi.
- Przerywanie – na glebach idealnie dopasowanych do jej wymagań, marchew może wyrosnąć bardzo gęsto. Należy wtedy „przerwać” marchew – czyli namierzyć najlepiej rokujące okazy i wyrwać te gorsze, słabsze. Przerywanie kończymy wtedy, kiedy między marchewkami pojawi się odstęp 4 cm. Najlepiej jest wcześniej podlać ziemię – to pomoże ci wyrwać słabsze rośliny wraz z korzeniami, bez ryzyka uszkodzenia dobrych okazów.
- Przykrywanie – jak wspomnieliśmy wcześniej, marchew lubi słońce i ciepło. Gdy zdecydujesz się wysiać marchew wczesną, musisz pilnować pogody. W przypadku przymrozków, należy okryć kiełkującą marchew wiosenną agrowłókniną.