Kapusta kojarzy nam się zazwyczaj z częstym składnikiem obiadów. Myśląc o tej roślinie, nie wyobrażamy sobie pięknych, tętniących kolorem kwiatów… a przecież kapusta może być piękną ozdobą ogrodu!
Można uznać, że kapusta ozdobna to ładniejsza siostra tej, którą dobrze znamy z kuchni. Należą do tej samej rodziny i są dokładnie tak samo zbudowane. Odróżniają ją jednak liście o intensywnym kolorze, zależnym od wybranej odmiany. Możemy ją znaleźć często w parkach lub publicznych ogródkach, jest także często używana przy tworzeniu bukietów. Pięknie komponuje się z chryzantemami, co czyni ją rośliną idealną na jesienne aranżacje. Kapusta ozdobna może także zostać wykorzystana do dekorowania potraw, ponieważ jej liście są jadalne.
Kapustę ozdobną do gruntu możemy śmiało wysiewać od czerwca. Najlepiej rośnie na przepuszczalnych, lekkich glebach. Nie musi być ona wyjątkowo żyzna. Kapusta ozdobna jest dość prosta w uprawie – potrzebuje jedynie dużego nasłonecznienia. Im więcej słońca załapią liście kapusty ozdobnej, tym więcej będą miały koloru. Poza tym powinniśmy zapewnić jej stałą wilgoć, pamiętajmy więc o częstym podlewaniu. Jej dużą zaletą jest bardzo duża zimnotrwałość – bez uszczerbku wychodzi z każdych przymrozków. Kapustę ozdobną możemy także hodować w doniczkach. Wymaga ona jednak częstszego podlewania i doglądania.
Gdy w lipcu posadzimy już rozsadę, zaczynamy nawożenie kapusty ozdobnej. Postarajmy się nie przesadzić z nadmiarem chemii – siewki są bardzo delikatne, podatne na uszkodzenia. Najlepszym rozwiązaniem będą nawozy naturalne, ekologiczne – np. nawóz z pokrzywy lub biohumus. Pamiętajmy, że kapusta ozdobna jest narażona na zaatakowanie przez takie same szkodniki, jak jej mniej urodziwa siostra. Nie oszczędzają jej więc mszyce, a także wyjątkowo problematyczna śmietka kapuściana. Śmietka może na pierwszy rzut oka przypominać tam bardzo drobną muchę domową. Jej żerowanie rozpoczyna się od korzeni, przez co ogrodnicy często nie wiedzą o tym, że szkodnik zagościł w kapuście. Najlepszym sposobem zwalczania śmietki jest zapobieganie zalęgnięciu się. W tym celu młodą kapustę ozdobną możemy przykryć agrowłókniną. Dzięki temu, dorosłe osobniki nie będą miały możliwości złożenia jaj. Gdy śmietka zalęgnie się już w naszej kapuście, należy postępować z wyjątkową ostrożnością, by nie spalić tego delikatnego kwiatu. Aby upewnić się, czy śmietki na pewno nie ma w naszym ogrodzie, możemy zastosować żółte naczynie. Niewielkie, żółte wiaderko pozostawiamy niedaleko kapusty i napełniamy je wodą. Śmietka – która uwielbia żerować także na rzepaku – będzie ciągnęła do żółtego koloru. Po kilku dniach powinniśmy znaleźć w naczyniu utopione śmietki.
Kapusta ozdobna wymaga także odpowiedniej pielęgnacji. Pamiętajmy o tym, by doglądać jak najczęściej, czy roślina nie ma zbyt sucho. Może się także zdarzyć, że w naszej kapuście znajdziemy główki – zupełnie jak przy tej, którą wykorzystujemy w kuchni. W takim przypadku możemy ją wyciąć i… zjeść! Odświeżmy wszystkie przepisy, które wymagają użycia kapusty i dodajmy im trochę koloru