Jabłko i gruszka uchodzą za nasze narodowe owoce – są zawsze idealnie słodkie lub idealnie kwaśne! Jesienią uginają się pod nimi stoły na różnych targowiskach. Wielu z nas jednak nie ma pomysłów na to, co zrobić z tymi owocami po zbiorach. Owszem, możemy je jeść same, w formie zdrowej przekąski lub szybkiego drugiego śniadania. Jest jednak wiele sposób na to, by wykorzystać jabłka i gruszki w naszej kuchni!
Wielu z nas lubi słodkie śniadania. Zamiast jeść bardzo przetworzone i przesłodzone płatki śniadaniowe, możesz zrobić sobie pyszną, owocową jaglankę lub owsiankę. Jeżeli przygotowane przez ciebie płatki lub kasza są dla ciebie zbyt mdłe, możesz użyć syropu klonowego lub z agawy, by go trochę osłodzić! Skrój jabłka lub gruszki na wygodne kawałki – plasterki bądź kostkę – i wrzuć do przygotowanego posiłku. Innym sposobem na słodkie śniadanie są kanapki z chrupiącego, świeżego chleba i masła orzechowego. Tutaj świetnie sprawdzi się gruszka. Posmaruj kromkę chleba masłem orzechowym i ułóż na niej plasterki tego owocu.
Z gruszek i jabłek możesz zrobić też pyszne smoothie. Możesz trzymać się kolorystyki owoców i zrobić np. zielony napój. Z gruszką świetnie skomponuje się kiwi, które jest kwaskowate i świetnie zrównoważy jej słodki smak. By smoothie było odpowiednio gęste, pamiętaj o wrzuceniu banana. Dolej mleka – czy to krowiego, czy roślinnego – i ciesz się zdrowym posiłkiem! Tak, posiłkiem – tak gęsty napój, w którym masz same owoce, może zastąpić tobie pierwsze lub drugie śniadanie.
Obiad tez może być na słodko – może być przy tym zdrowy i pożywny. Częstym wyborem co do tego posiłku w słodkim wariancie są naleśniki posypane cukrem. Możesz je zastąpić racuchami z jabłkami. Wystarczy, że przygotujesz standardowe ciasto na racuchy z mleka, jajek i mąki, a gdy zaczniesz je smażyć na patelni, szybko położysz na nich plasterek jabłka. W ten sposób przygotowane racuchy będą miały pyszne nadzienie. Możesz podać je z dżemem własnej roboty lub niskosłodzonym ze sklepu. Gruszka natomiast świetnie smakuje z mięsem. Możesz ugotować trochę ryżu, podsmażyć pierś z kurczaka na suchej patelni z odrobiną przypraw, a gruszkę skarmelizować z cukrem i cynamonem. Gdy połączysz to wszystko, a potem przyprawisz imbirem i pieprzem, otrzymasz aromatyczny, szybki obiad.
Na podwieczorek lub szybką przekąskę tez możesz sięgnąć po jabłko. Do łyżki masła orzechowego dodaj trochę ciepłego mleka. Możesz też dodać zimne mleko, a mieszankę podlać gorącą wodą. Mieszaj energicznie, aż otrzymasz coś w rodzaju sosu. Pokrój jabłko na wygodne cząstki i maczaj je w tym dipie – słodkość masła orzechowego świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem jabłek.
Jak widzisz, na jabłka i gruszki znajdzie się naprawdę dużo pomysłów. Zerwij ich jak najwięcej i korzystaj!