Gdy zachoruje pomidor
Choroby naszych pomidorów prowadzą do dużych strat w plonach, a nawet do całkowitego zamierania roślin. Dlatego bardzo ważne jest aby systematycznie kontrolować zdrowie rosnących roślin i szybko reagować na pierwsze niepokojące objawy chorób pomidorów. Poznaj skuteczne sposoby na zdrowe i smaczne pomidory z własnej uprawy!
Zaraza ziemniaka na pomidorze, to jedna z najgroźniejszych i najczęctrzych chorób pomidorów w uprawie polowej jak i pod osłonami. Może być przyczyną utraty całych roślin. Pierwsze objawy zarazy ziemniaka na pomidorze mają postać dużych, nieregularnych, wodnistych plam na czubkach i brzegach liści. Podczas chłodnej i wilgotnej pogody plamy bardzo szybko powiększają się, obejmują dużą powierzchnię liścia, prowadząc do zasychania i zrzucania liści przez rośliny. Najbardziej charakterystyczne objawy tej choroby występują na zielonych, niedojrzałych owocach. Pojawiają się na nich duże, twarde, brunatne plamy, sięgające w głąb miąższu. Porażone owoce nie dojrzewają i opadają. Zwalczanie zarazy rozpoczynamy w momencie zauważenia pierwszych objawów. Możemy walczyć domowymi sposobami, stosując opryski wywarem z pokrzyw lub skrzypu polnego. Przy silnym porażeniu stosujemy ochronę chemiczną. Najskuteczniejszym środkiem ochrony w walce z zarazą ziemniaka jest Acrobat MZ 69 WG.
Alternarioza pomidora, poraża przede wszystkim pomidory uprawiane w gruncie, szczególnie w ciepłe i deszczowe lata. Objawy tej choroby ciemnobrunatne, ograniczone nerwami plamy na liściach wielkości do 1,5 cm. Plamy z czasem zasychają i wykruszają się w środku. Liście żółkną, zwijają się i obumierają. Porażenie owoców zlokalizowane jest w miejscach uszkodzenia skórki i w zagłębieniu szypułki, które gniją, a na powierzchni plam widoczny jest nalot grzybni. Do zwalczania alternariozy pomidora wykorzystujemy preparaty chemiczne zalecane w ochronie pomidorów przez zarazą ziemniaka. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia tej choroby pomidorów, należy unikać uprawy pomidorów w pobliżu plantacji ziemniaków. W miejscu gdzie wystąpiła choroba przez 3-4 lata nie uprawiamy pomidorów.
Zgorzel podstawy łodygi i brunatna zgnilizna owoców pomidora jest również groźną chorobą pomidorów, która poraża łodygi oraz powoduje gnicie owoców. Na skutek tej choroby pomidorów zniszczeniu ulegają całe rośliny. Objawy zgorzeli łodygi i brunatnej zgnilizny owoców pomidora pojawiają się dość późno. Najczęściej kilka tygodni po posadzeniu roślin lub tuż przez zbiorem owoców. Rośliny więdną, w wyniku uszkodzenia podstawy łodygi. Na łodydze, tuż nad ziemią pojawiają się brunatne gnilne plamy, ułożone pierścieniowo. Na owocach zgnilizna pojawia się wokół szypułki, w postaci ciemnobrunatnych, zapadających się plam. Na plamach widoczne są drobne, czarne kuleczki. Zwalczanie tej choroby pomidorów w dużej mierze opiera się na zapobieganiu jej wystąpieniu.rośliny opryskujemy naprzemiennie preparatami Curzate Cu 49,5 WP (40 g w 10 l wody/100m²) i Miedzian 50 WP (30 g w, 7 l wody/100m²).