18 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw!
Warzywa i owoce, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, stanowią podstawę zbilansowanej codziennej diety. Są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów np.: soków czy dżemów.
Rekomendacje ekspertów ds. żywienia dotyczące konsumpcji warzyw i owoców różnią się w zależności od kraju, jednak problem niewystarczającego dziennego spożycia tych produktów jest obecny w wielu państwach UE.
Jednak podobnie jak w całej Unii Europejskiej, gdzie dzienna konsumpcja warzyw i owoców wynosi ok. 340 gramów, także w Polsce nie osiągamy codziennego wymaganego minimum – statystyczny Polak spożywa ich jedynie ok. 280 g na dzień. Dieta zawierająca minimum rekomendowanej ilości warzyw i owoców ma niebagatelny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a także na samopoczucie.
Warto pamiętać o tym, że im krótsza podróż warzyw i owoców z miejsca, gdzie rosną do sklepu, tym mniejsza strata ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji, takich jak witaminy i składniki mineralne. Ponad 70% Polaków chętniej wybiera produkty rolne i artykuły spożywcze, które powstały z rodzimych surowców. Taki patriotyzm podczas zakupów dodatkowo wspiera lokalnych producentów i przetwórców. Jednak oprócz korzyści czysto ekonomicznych, wybór lokalnych warzyw i owoców jest po prostu często bardziej przyjazny dla środowiska!
Polska kojarzy się z wieloma warzywami i owocami, takimi jak jabłka, gruszki, cebula, marchew czy ziemniaki. Małe i niepozorne krzaczki, które kryją w sobie owoce o wysokiej zawartości substancji odżywczych są to m.in. aronia, czarna porzeczka czy rokitnik. Warto sięgać po nie w sezonie, robić z nich przetwory: soki, smoothie. Szczególnie jesienna dieta powinna być bogata w produkty o wysokiej zawartości antyoksydantów, flawonoidów i podnoszącej odporność witaminę C. Wzmocnią one organizm przed nadchodzącą zimą.
Sięgajmy więc codziennie po różnorodne warzywa i owoce, by każdego dnia, o każdej porze roku wzmacniać prawidłowe funkcjonowanie organizmu i poczuć super moc płynącą ze wszystkich warzyw i owoców!