Drożdże do oprysków i jako nawóz
Drożdże są bogatym źródłem witamin (głównie wit. z grupy B), minerałów (przede wszystkim potasu oraz magnezu, wapnia i fosforu, ale też cennych mikroelementów jak np. selen, chrom, sód, cynk, żelazo), białek, aminokwasów i wielu innych ważnych związków organicznych, dlatego dla roślin mogą być bardzo cenne. Zastosowanie drożdży jako nawozu, przyspieszy wzrost roślin i wspomaga rozwój ich systemu korzeniowego. Wspiera też rozwój pożytecznych mikroorganizmów glebowych, wypierając groźne grzyby chorobotwórcze. Drożdże szlachetne są też dla roślin rodzajem mikoryzy (związku z grzybami), gdyż pomagają im przyswajać z podłoża cenne substancje odżywcze. Nawóz z drożdży wspomaga też wzrost i rozwój siewek, dlatego z pewnością warto go wypróbować tym bardziej, że jest łatwy do przygotowania
Drożdże do zasilania roślin
Jednym ze sposobów naturalnego nawożenia roślin jest wykorzystanie do tego celu drożdży. Może się to wydawać trochę dziwne, bo przecież drożdże kojarzą się głównie z chlebem lub winem, jeśli jednak przyjrzymy im się bliżej, zrozumiemy, dlaczego mogą mieć więcej zastosowań. Drożdże to nic innego jak grzyby odżywiające się cukrami prostymi. Znaczenie gospodarcze mają głównie pożyteczne drożdże szlachetne, np. piekarskie, winiarskie.
Jak zrobić nawóz z drożdży?
Aby uzyskać nawóz wystarczy zalać rozdrobnioną kostkę świeżych drożdży piekarskich (zwykle ok. 100 g) dziesięcioma litrami ciepłej lub letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie nawóz jest już gotowy do użycia i nie wymaga rozcieńczania. Płyn musi być ostudzony. Innym sposobem na jego uzyskanie jest przygotowanie fermentowanego nawozu z drożdży. Cały proces trwa dłużej (ok. tygodnia), a gotowy preparat wymaga rozcieńczenia (w proporcji ok. 1:40), ale nawóz jest silniejszy. Aby go otrzymać, rozdrobnioną, świeżą kostkę drożdży umieszczamy w dużym naczyniu i zasypujemy szklaną cukru. Po ok. 1-2 godzinach zalewamy całość 10 litrami letniej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do sfermentowania na tydzień. Gotowy płyn po rozcieńczeniu wodą stosujemy do podlewania wszystkich roślin uprawnych, zarówno w domu jak i ogrodzie. Można nim zasilać rośliny co 2 tygodnie. Nierozcieńczony nawóz przyspiesza natomiast tworzenie się kompostu w kompostownikach.
Drożdże do oprysków przeciw chorobom grzybowym roślin
Co ciekawe drożdże sprawdzają się też jako środek ochrony roślin przed chorobami grzybowymi. Pomagają zwalczać m.in. szarą pleśń, zarazę ziemniaczaną, mączniaka. Działanie drożdży polega na konkurowaniu z grzybami chorobotwórczymi o pokarm i przestrzeń oraz wydzielaniu substancji negatywnie wpływających na ich rozwój.
Jak zrobić oprysk z drożdży?
Środek przeciwgrzybowy przygotujemy rozpuszczając kostkę świeżych drożdży w 0,5 litra pełnotłustego mleka, a następnie rozcieńczając całość 10 litrami wody. Do gotowego płynu dodajemy łyżkę szarego mydła, które ułatwi utrzymanie się środka na roślinie. Tak przygotowanym preparatem możemy opryskiwać wszystkie zagrożone chorobami grzybowymi rośliny nawet raz w tygodniu.