Cykl Ogrodnika – Chwasty w kuchni
Chwasty od zawsze były traktowane jako okazy niepożądane oraz szpecące. Nie każdy z nas wie ,że te dziko rosnące roślinki mogą być doskonałym dodatkiem do przygotowywanych potraw oraz stanowić bardzo cenny element naszej diety. Rośliny te są bardzo niskokaloryczne oraz zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, mikroelementów a także błonnika. Wiele z nich ma także działanie lecznicze.
Poniżej podpowiadamy do czego możemy wykorzystać chwasty , które rosną niedaleko nas:
OKAZ | DO CZEGO STOSUJEMY? |
Babka lancetowata | Zupy, sosy, sałatki |
Bluszczyk kurdybanek | Zupy, pasty, duszone warzywa |
Komosa biała | Zupy, sosy, omlety, syrop, olejek zapachowy |
Komosa biała | Szpinak, potrawy z ziemniaków |
Łopian większy | Sałatki, zupy |
Mniszek lekarski | Sałatki, sosy, zupy, szpinak, syrop, wino |
Podagrycznik | Zupy, sałatki |
Pokrzywa zwyczajna | Sałatki, potrawy z jaj |
Stokrotka pospolita | Sałaty,zupy, pasty, omlety, masło ziołowe |
Szczaw polny | Zupy, sałatki, majonezy, pasty |
Najbardziej wielofunkcyjnym ziołem w kuchni jest mniszek lekarski. Powinniśmy zbierać kwiaty tylko i wyłącznie całkowicie dojrzałe, w przeciwnym przypadku mogą mieć gorzki smak. Najwięcej aromatu mają kwitki zbierane w słoneczne przedpołudnie. Z pokrzywy zwyczajnej możemy wyczarować pyszną zupę pokrzywową lub herbatę.