Cykl Ogrodnika – Chwasty w kuchni

Chwasty od zawsze były traktowane jako okazy niepożądane oraz szpecące. Nie każdy z nas wie ,że te dziko rosnące roślinki mogą być doskonałym dodatkiem do przygotowywanych potraw oraz stanowić  bardzo cenny element naszej diety. Rośliny te są bardzo niskokaloryczne oraz zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, mikroelementów a także błonnika. Wiele z nich ma także działanie lecznicze.

 

 

Poniżej podpowiadamy  do czego możemy wykorzystać chwasty , które rosną niedaleko nas:

 

               OKAZ                DO CZEGO STOSUJEMY?
Babka lancetowata Zupy, sosy, sałatki
Bluszczyk kurdybanek Zupy, pasty, duszone warzywa
Komosa biała Zupy, sosy, omlety, syrop, olejek zapachowy
Komosa biała Szpinak, potrawy z ziemniaków
Łopian większy Sałatki, zupy
Mniszek lekarski Sałatki, sosy, zupy, szpinak, syrop, wino
Podagrycznik Zupy, sałatki
Pokrzywa zwyczajna Sałatki, potrawy z jaj
Stokrotka pospolita Sałaty,zupy, pasty, omlety, masło ziołowe
Szczaw polny Zupy, sałatki, majonezy, pasty

 

mniszek

mniszek

pokrzywa

pokrzywa

Najbardziej wielofunkcyjnym ziołem w kuchni jest mniszek lekarski. Powinniśmy zbierać kwiaty tylko i wyłącznie całkowicie dojrzałe, w przeciwnym przypadku mogą mieć gorzki smak. Najwięcej aromatu mają kwitki zbierane w słoneczne przedpołudnie. Z pokrzywy zwyczajnej możemy wyczarować pyszną zupę pokrzywową lub herbatę.


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl