Krzewy malin w naszych przydomowych ogródkach wymagają dużo prac pielęgnacyjnych. Jednym z najważniejszych zabiegów jest coroczne cięcie tych krzewów. Jesień to najlepszy czas na jego wykonanie. Dziś wyjaśnimy do kiedy i w jaki sposób należy to wykonać.
Jesienne cięcie maliny letniej
Maliny z takich odmian można przycinać już kilka tygodni po zbiorze owoców. Najlepiej robić to, gdy pędy są już suche. Najbardziej optymalny czas na zabieg to lato i początek jesieni. Jeśli jednak nie uda się go wykonać, możemy wykonać późną jesienią – jedynym warunkiem są ciepłe dni. Aby prawidłowo przeprowadzić zabieg cięcia, należy usunąć wszystkie pędy, które już owocowały. Zwykle na jednym krzewie pozostawia się 4 do 6 najsilniejszych pędów. W pierwszej kolejności oceniamy, które z pędów są słabe, posiadające ślady występowania chorób lub żerowania szkodników- te wycinamy w pierwszej kolejności. Najbardziej wybujałe, nadmiernie rozrośnięte pędy lekko skracamy. Wszystkie ścięte pędy powinniśmy spalić, tak aby zmniejszyć dalsze rozprzestrzenianie się chorób i szkodników(oczywiście nie zastąpi to ochrony fungicydowej i zabiegów profilaktycznych). Krzewy malin często atakuje przeziernik malinowiec. W czasie zabiegu cięcia łatwo jest rozpoznać oznaki jego występowania: suche pędy mają charakterystyczne zgrubienia (gallasy).
Jesienne cięcie maliny jesiennej
Maliny te owocują na pędach jednorocznych oraz w mniejszym stopniu na pędach dwuletnich. W tym przypadku wycinamy wszystkie pędy tuż przy ziemi – po owocowaniu. Z cięciem możemy poczekać do wiosny.
Cięcie malin po jesiennym sadzeniu
Jesień to także dobry czas na sadzenie malin. Sadzonki po umieszczeniu w gruncie powinny być przycięte. Wszystkie pędy przycinamy kilka centymetrów nad ziemią. Zabieg sprzyja rozwojowi silnych przyrostów, a także ogranicza ryzyko pojawienia się chorób grzybowych.
Z reguły cięcie wykonane jesienią jest dla malin najkorzystniejsze. Dzięki temu zmniejszamy konkurencję o wodę, światło czy składniki pokarmowe. Jeśli jednak zabiegu nie zdążymy wykonać w optymalnym terminie, lepiej będzie odczekać do wiosny. Zbyt późne cięcie może zmniejszyć mrozoodporność roślin i przyczynić się do pojawienia chorobotwórczych patogenów.