Wiosenne przycinanie wymaga sporo pracy. Cięcie drzew i krzewów to jeden z najważniejszych zabiegów przeprowadzanych w naszych ogrodach. Większość roślin ogrodowych, by dobrze rosnąć, wymaga regularnego cięcia, które korzystnie wpływa na pokrój, a co za tym idzie ich wygląd, kwitnienie i owocowanie. Podpowiadamy, jakie cięcia i kiedy należy wykonać w naszym ogrodzie.
Krzewy kwitnące wiosną i wczesnym latem na ubiegłorocznych pędach tniemy tak aby pozostawić jak najwięcej pąków kwiatowych. Usuwamy tylko pędy zrakowaciałe, z łuszczącą się korą, suche, nadłamane i przemrożone, a także te, które są już stare, rosną zbyt gęsto, wzajemnie się zacieniają i psują ładny wygląd rośliny. Tak przycinamy między innymi jaśminowce, kaliny, krzewuszki, pięciorniki, pigwowce, porzeczki ozdobne, róże parkowe i żylistki.
Podobnie postępujemy z krzewami owocowymi: agrest, aronia, borówka i porzeczki.
Krzewy, które kwitną latem i tworzą pąki na tegorocznych pędach, tniemy bardziej intensywnie – skracamy wszystkie gałęzie mniej więcej o dwie trzecie długości. Dzięki temu zabiegowi wyrosną nowe silne pędy, na których rozwinie się wiele kwiatów. W ten sposób przycinamy budleję Dawida, lawendę, hortensję bukietową i krzewiastą, tawułę japońską oraz róże o dużych kwiatach. Pędy skracamy kilka milimetrów nad pąkiem, nie wyżej – co jest częstym błędem. Pozostawione kikuty gałązek z czasem i tak zaschną, szpecąc roślinę.
Drzewa – usuwamy tylko suche, przemrożone i połamane gałęzie. Tniemy je tuż za zgrubieniem gałęzi u nasady, tam gdzie łączy się z pniem lub konarem. Rany powstałe w tym miejscu szybciej się zagoją. Większe rany warto zasmarować maścią ogrodniczą, która ochroni odsłonięte tkanki przed namnażaniem bakterii i grzybów, które z kolei powodują choroby drewna. Jeżeli drzewka są szczepione na podkładce, usuwamy wszystkie pędy, które z niej wyrastają, ponieważ mogą zagłuszyć zaszczepioną odmianę. Prześwietlamy drzewka owocowe, usuwając te pędy, które są zbyt blisko siebie, krzyżują się i wzajemnie zacieniają, oraz te, które rosną w kierunku wnętrza korony (gorzej oświetlone gałęzie rodzą drobniejsze i mniej smaczne owoce).
Żywopłoty szczególnie te młode skracamy o połowę na zeszłorocznych przyrostach. Starsze żywopłoty tniemy już intensywniej – jeżeli osiągnęły już planowaną wielkość, możemy przyciąć prawie całe zeszłoroczne przyrosty.
Zanim zabierzemy się za przycinanie odpowiednio się do tego przygotujmy: podstawowym narzędziem, z którego będziemy kożystać jest sekator – zwykły lub o przedłużonych ramionach. Poza tym przydadzą się nam piłki oraz różnego rodzaju noże. Narzędzia używane przy cięciu powinny być dobrze naostrzone, wyczyszczone i co najwazniejsze odkażone (również przy przechodzeniu na kolejną roślinę). Do odkażania można użyć denaturatu. Większe rany powstałe po cięciu powinny być zabezpieczone środkiem do zasmarowywania ran. Środki te ułatwiają gojenie ran powstałych po cieciu oraz zawierają składniki bakterio i grzybobójcze.