Pizza! Kto z nas jej nie lubi? Tę – niestety – dość kaloryczną potrawę możemy zamówić w wielu wariantach, które odpowiadają naszym kubkom smakowym. Zawsze jednak możemy wyczuć  pewien bardzo charakterystyczny smak, dzięki któremu możemy poczuć się jak w słonecznej Italii – oregano. Wiesz, że możesz uprawiać je na swoim własnym parapecie? Co najlepsze, może towarzyszyć jego śródziemnomorska koleżanka, którą też wszyscy dobrze znamy  i kojarzymy – bazylia!

 

Skoro już mowa o Włoszech i klimatach śródziemnomorskich, tak naprawdę obydwie te rośliny pochodzą z Afryki. Możemy więc domyślić się od razu, że będą one czuć się dobrze w bardzo nasłonecznionych miejscach. Warto wziąć to pod uwagę, zanim podejmiemy decyzję o hodowli tych ziół. Jeżeli masz pecha i twoje mieszkanie nie posiada okna, które nie wychodzi zbytnio na słońce, uprawa takich roślin jak bazylia i oregano może być skazana na porażkę – chyba, że zdecydujesz się przenieść swoje ogrodnicze stanowisko na balkon. Nasiona możemy wysiać zarówno w doniczkach, jak i większych skrzynkach, które zazwyczaj wieszamy na poręczy balkonu. Jeżeli chodzi o datę wysiewu – ważne, by było ciepło! Zarówno oregano, jak i bazylię możesz wysiać nawet na początku lata, czyli koniec maja, początek czerwca.

 

W przypadku oregano, należy wziąć pod uwagę fakt, że zioło to jest byliną. Na wiosnę należy przycinać część nadziemną – to jest jednak jedyna istotna rzecz, o której należy pamiętać przy uprawie oregano. Poza tym zioło to nie jest szczególnie wymagające w uprawie. Lubi suche podłoże, nie lubi mieć zbyt mokro – chociaż nie należy oczywiście zapominać o jego regularnym podlewaniu. Oregano najlepiej zbierać wtedy, gdy jest w pełni rozkwitu, ponieważ wtedy możesz w pełni cieszyć się aromatem tego zioła. Liści jednak nie suszymy w pełnym słońcu, ponieważ możemy im tylko zaszkodzić! Gdy zbierzesz liście oregano, znajdź dla nich ciepłe, ale zacienione miejsce. Idealnie nada się do tego piwnica lub działkowa altana. Oregano jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, chociażby do wcześniej wspomnianej pizzy. Poza tym oregano jest zaraz po czosnku jednym z najlepszych, naturalnych antybiotyków. Jest polecany zwłaszcza przy chorobach nowotworowych. Jeżeli masz w domu niejadka, spróbuj przemycić oregano do swoich potraw! To zioło doskonale pobudza apetyt.

 

Bazylia natomiast jest jednym z najprostszych w uprawie ziół. Jedyne, czego jej potrzeba, to dużo słońca. Dostaniesz ją nawet w lokalnych supermarketach. Najważniejsze jest postawić ją tak, by nie miała kontaktu z silnym wiatrem oraz ulewami. Bazylia bardzo nie lubi mieć mokrych liści, które łatwo gniją. Podlewaj za to często podłoże – tutaj nie może być zbyt sucho. Bazylia będzie dobrze i zdrowo rosnąć nawet w zwykłym, uniwersalnym podłożu do kwiatów balkonowych. Jeżeli chodzi o jej zastosowanie w kuchni, najlepiej komponuje się ona z pomidorami. Dobrze jest więc dodawać ją do wszelkich sosów pomidorowych.  Bazylia wzmacnia także układ pokarmowy i sprawia, że spożywane z nią jedzenie jest lepiej trawione bez ryzyka pojawienia się wzdęć.

 

Hodowla ziół we własnym domu to świetny pomysł na urozmaicenie potraw, a jednoczesne zaoszczędzenie kilku groszy. Gdy zastanawiasz się, co dodać do swojej potrawy, by smakowała jeszcze lepiej, na wyciągnięcie ręki masz dwa smaki, które pokocha każdy!


Pozostałe newsy

Mogilno

Przemysłowa 7a
88-300 Mogilno
tel: +48 (52) 354 85 57
fax: +48 (52) 552 37 41
e-mail: sekretariat@chp-pasze.pl