MiniKiwi to pnącza owijające się wokół podpór pędami, posiadające niewielkie owoce o nagiej jadalnej skórce. Najpopularniejszymi gatunkami nadającymi się do uprawy amatorskiej są aktinidia ostrolistna oraz aktinidia pstrolistna.
Zalety owoców
Ze względu na swój bogaty skład, należą one do jednych z najbardziej odżywczych owoców na świecie. Zawierają ponad 20 różnych związków o działaniu prozdrowotnym, wśród których należy witaminy (szczególnie C), polifenole, karotenoidy, kwas foliowy a także znaczną ilość minerałów, głównie potasu, wapnia, żelaza i cynku. Ponadto są one bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Poza swoimi właściwościami prozdrowotnymi są one bardzo łatwą i szybką przekąską. W przeciwieństwie do większych owoców kiwi, możemy je zjadać w całości bo mają delikatną, jadalną skórkę. Owoce aktinidii są znacznie słodsze niż kiwi i zależnie od odmiany można w nich wyczuć nutę truskawki, banana, agrestu czy śliwek.
Wymagania siedliskowe
Aktinidia jest mało wybrednym pnączem jednak ma pewne konkretne wymagania siedliskowe. Choć wytrzymuje ona zimą znaczne spadki temperatur to wiosną wcześnie rozpoczyna wzrost i jest przez to narażona na uszkodzenia przez przymrozki. Dlatego najlepiej jest sadzić je w miejscach zacisznych. W warunkach amatorskich możemy wykonywać zabezpiecznie poprzez okrycie krzewów bezpośrednio przed nadejściem przymrozków np. agrowłókniną. Aktinidia dobrze rośnie na każdej glebie, najlepiej jeśli jest lekko kwaśna (optymalne pH 5,5-6,5).
Wybierając miejsce sadzenia aktinidii w ogrodzie należy pamiętać, że jest ona pnączem i do swojego wzrostu potrzebuje podpory. Krzewy męskie powinny być sadzone w odległości do 10 m od żeńskich w celu zapewnienia dobrych warunków do zapylenia. Aktinidie zapylane są dwojako, przez wiatr oraz porzez owady, które licznie odwiedzają ich kwiaty.
Zbiór i wykorzystanie owoców
Mini kiwi możemy zbierać, gdy owoce nie są do końca dojrzałe, ale po zbiorze sukcesywnie dojrzeją. Ponadto w przypadku odmian późniejszych możemy zbrać owoce przed zapowiadanymi przymrozkami jesiennymi bez obawy o ich późniejsze dojrzenie. Dojrzałe już owoce możemy przechować w lodówce około jednego/dwóch tygodni.
Owoce najlepiej spożywać na świeżo, wtedy nie tracą one swoich wartości odżywczych i zdrowotnych. Mogą one także być dobrym dodatkiem do ciast, sałatek owocowych czy też możemy robić z nich kompoty oraz soki czy koktajle do picia.