Kiełki fasoli zawierają dużo białka, dzięki czemu są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Ponadto obniżają zły cholesterol i zawierają sporo antyutleniaczy, dzięki czemu zapobiegają występowaniu nowotworów i chorób serca.
Kiełki słonecznika przede wszystkim wzmacniają kości i żeby. Ponadto pozytywnie wpływają na przemianę materii i są bardzo bogatym źródłem składników mineralnych takich jak magnez i potas. Dlatego też zalecane są w diecie wegetariańskiej, która zazwyczaj uboga jest w te minerały.
Kiełki pszenicy pozytywnie wpływają na pracę serca oraz spowalniają proces starzenia się. Są bogate w witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu są polecane w zdrowiej i dobrze zbilansowanej diecie.
Kiełki soczewicy poprawiają pamięć, wpływają pozytywnie na kondycję włosów i skóry.
Kiełki siemienia lnianego chronią przed złym cholesterolem, wspomagają trawienie oraz działanie układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego.
Ponadto mają rewelacyjny wpływ na nasze włosy i paznokcie.
Kiełki brokuła mają dużo właściwości prozdrowotnych. Po pierwsze są polecane w profilaktyce przeciwnowotworowej (bardziej niż dojrzałe warzywo).
Po drugie wzmacniają układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają chorobą układu krwionośnego.
W kiełkach mizuny czerwonej wzmacniają kości, układ odpornościowy oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Kiełki mizuny czerwonej dodatkowo znane są ze swoich walorów dekoracyjnych, wyrośnięta może służyć jako ciekawa dekoracja stołu.
Kiełki kozieradki wspomagają funkcjonowanie wątroby, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Łagodzą objawy choroby wrzodowej i obniżają poziom cukru we krwi. Usprawniają wchłanianie pokarmów, oraz wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego. Działają wzmacniająco i odmładzająco.
Właściwości zdrowotne kiełków grochu to przede wszystkim pobudzanie przemian metabolicznych i obniżanie poziomu złego cholesterolu. Wspomagają także zwalczanie anemii. Ponadto dobrze wpływają na ogólną kondycję i odporność organizmu.
Kiełki jarmużu wspomagają odporność organizmu, oraz dbają o prawidłowy metabolizm. Korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Kiełki czerwonej kalarepy ułatwiają trawienie, uaktywniają system odpornościowy organizmu, przeciwdziałają nowotworom i atakom wirusów. Kalarepa czerwona pobudza, poprawia pamięć.
Kiełki buraka obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy schorzeniach gastrologicznych. Zawierają kwas foliowy, którego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen.
Kiełki cebuli działają przede wszystkim bakteriobójczo i odkwaszająco na organizm. Regularne ich spożywanie oczyszcza krew, powoduje spadek ciśnienia i zawartości cukru we krwi, jak również powoduje wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, a obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL.