W listopadzie koniecznie zbierzmy ostatnie plony!
Jeżeli w Waszych grządkach znajdują się nadal: pietruszka, seler, dynia, marchew, kalafior, brukselka, czy pory, pamiętajmy, by koniecznie je zebra i schować do piwnicy lub garażu. Tam spokojnie dojrzeją. Trzymane do grudnia w ziemi, mogą obumrzeć.
Nawet w listopadzie możemy wykonać pierwsze w sezonie nawożenie. Należy jednak zastosować wtedy kombinację 3-4 letniego obornika i nawozów – fosforowych i potasowych. Co cztery lata warto również przeprowadzić wapnowanie gleby, tak by uzyskać lekko kwaśny odczyn. Wapnowania nie należy jednak przeprowadzać, gdy wcześniej rozrzuciliśmy obornik.
Jak przechowywać warzywa zimą?
Warto zauważyć, że nie każde warzywo możemy przechowywać przez całą zimę.
Do przechowywania nadają się buraki, cebula, czosnek, chrzan, marchew, pietruszka korzeniowa, skorzonera, seler, por i kapusta. Warzywa takie jak kalarepa, kalafior, rzodkiewka, pomidory czy ogórki, mogą być również przechowywane, ale zaledwie przez kilkanaście dni. Najmniejszą trwałość mają natki warzyw i warzywa liściowe, które można przechowywać nie dłużej niż przez kilka dni.
W czasie przechowywania warzyw, decydujące znaczenie ma odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza. Temperatura nie powinna spadać poniżej 0°C. Nie może również zbytnio wzrosnąć, gdyż warzywa mogą się wtedy zagrzać i rozpocząć ponowny rozwój (wyrastanie w korzenie i liście).
Przechowywanie cebuli i czosnku
Cebula i czosnek wymagają niskiej wilgotności powietrza. Z tego względu przechowuje je się w miejscach przewiewnych np. strychy, altanki na działkach. Temperatura w pomieszczeniach przechowalniczych powinna wynosić od 1 do 7°C. Cebulę i czosnek przechowujemy powieszone w wiankach, ułożone w skrzynkach lub ułożone cienką warstwą na macie słomianej.
Uwaga! Przed przechowywaniem cebulę należy dosuszyć – liście i zewnętrzne łuski muszą być zupełnie suche.
Przechowywanie warzyw korzeniowych
Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, selery i buraki, a także warzywa kapustne wymagają dużej wilgotności powietrza i temp. od 1 do 4°C. Możemy je przechowywać w nieogrzewanych piwnicach. Układamy je luzem lub do skrzynek. Warzywa korzeniowe zabezpieczamy przed wyschnięciem. Przysypujemy je wilgotnym piaskiem lub wykładając skrzynki folią polietynową. Kapusty natomiast nie przykrywamy ani folią ani piaskiem.
Uwaga!
Kopce, w których przechowujemy warzywa, co roku zakładamy w innych miejscach, aby zapobiec rozwojowi chorób na przechowywanych warzywach. Po okresie przechowywania resztki warzyw usuwamy.