Właściwości zdrowotne malin
Od połowy lipca zaczynają owocować maliny. Stosowane są w przemyśle spożywczym oraz jako dodatek do wielu deserów. Obecnie jest wiele różnych odmian malin, które mogą przybierać barwy od ciemnej, purpurowej po bardzo jasną lub nawet żółtą. To owoce pełne wartości odżywczych, mające słodkawy smak. Dbają o zdrowie i urodę. Dlatego warto dokładnie zapoznać się jak maliny mają wpływ na nasze zdrowie:
Maliny mają właściwości przeciwnowotworowe
Naukowcy stwierdzili, że maliny mają korzystne działanie w leczeniu nowotworów. Ze względu na zawartość kwasu ferulowego i beta-sitosterolu w malinach, zauważono hamowanie rozwoju nowotworu zarówno łagodnego, jak i złośliwego.
Obniżają poziom glukozy
Ze względu na niski indeks glikemiczny, owoce polecane są osobom chorującym na cukrzycę. Obecne w malinach antocyjany obniżają poziom glukozy we krwi po posiłkach bogatych w skrobię.
Maliny zwalczają gorączkę
Zarówno owoce, jak i liście malin są idealnym środkiem przeciwgorączkowym, ponieważ pobudzają czynność gruczołów potowych, a pot parując ze skóry – powoduje obniżenie temperatury.
Maliny są bogate w witaminę C
Maliny mają witaminę C, polecany osobom, które mają stresujący tryb życia oraz stosują używki (kawa, papierosy). Świetnie uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego).
Maliny są niskokaloryczne.
W 100 g owoców jest tylko 33 kcal. Ponadto maliny odznaczają się wysoką zawartością błonnika wśród innych owoców.